4 Bahan Semulajadi Ini Boleh Melegakan Sakit Gigi Sampai Ke Akarnya... Mohon Kongsikan

Tags

Mengunjungi doktor gigi bukanlah pengalaman yang paling menyeronokkan. Sebahagian besar kita, lelaki dan wanita tanpa mengira usia sedikit sebanyak pasti takut ketika mereka harus berjumpa dengan doktor gigi.
Tipu kalau kata tak rasa apa bila kena berjumpa dengan doktor gigi kerana kebanyakan kes jumpa dengan doktor gigi akan berakhir dengan kesakitan, contohnya cabut gigi, tampal gigi atau even kadang-kadang kena buat pembedahan lagi. Tengok alatan digunakan pun boleh buat kita seram.
Kesihatan gigi dan gusi kita sangat penting, tapi ia adalah tempat yang tidak boleh kita periksa secara menyeluruh secara sendiri kerana cukup sukar untuk melihat apa yang berlaku di bahagian dalam mulut. Yang boleh kita lakukan adalah pembersihan secara teratur pada gusi dan gigi.
Setiap kali kita mula merasa jenis kesakitan pada gigi atau pengalaman pendarahan, badan kita memberitahu bahawa ada sesuatu yang salah, tapi kita tidak tahu apa sebenarnya yang salah. Faktanya adalah bahawa skala kesakitan untuk sakit gigi berbeza-beza. Kadang-kadang rasa sakit ini merupakan kesakitan ringan dan kadang-kadang kita dapat mengalami rasa sakit yang menyiksa seluruh rahang.
Ada banyak sebab mengapa sakit gigi berlaku dan beberapa daripada mereka termasuk jangkitan, keradangan, pembentukan rongga, retak dan gigi yang rosak, masalah dengan akar gigi, gangguan sendi rahang dan beberapa alasan lain.
Setiap kali kawasan tengah atau pulpa gigi bengkak kita akan merasa sakit gigi. Pulpa gigi mengandungi banyak hujung saraf sensitif dan ini adalah mengapa kita merasa sakit yang amat sangat tersebut. Dalam kes seperti ini, anda pasti ingin menghilangkan rasa sakit ini segera,dan anda pasti cuba beberapa bahan dari rumah bagi menenangkan rasa sakit.
Kami kongsikan beberapa penyelesaian yang benar-benar semula jadi yang boleh membantu anda menenangkan rasa sakit, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu.
1. Garam dan lada

Jika anda mencampur lada dan garam bersama-sama, anda boleh mengharapkan untuk mendapatkan kombinasi yang kuat yang memberikan hasil yang cepat dalam kes sakit gigi. Alasannya mudah – bahan-bahan ini baik untuk memberikan kesan anti-radang, anti-bakteria dan kesan analgesik. Dalam rangka untuk menghilangkan rasa sakit, ikuti kaedah ini:
* Ambil jumlah yang sama daripada lada dan garam dan gaulkan

* Membuat pes tebal dengan menambah sedikit air (beberapa titis)
* Masukkan pes pada gigi yang bermasalah
* Tunggu beberapa minit
* Melakukan prosedur ini sekali sehari selama beberapa hari berturut-turut.
2. Bawang putih

Ia digunakan sebagai ubat semulajadi dalam situasi yang berbeza. Bawang putih sangat bermanfaat bagi orang yang mengalami sakit gigi. Bawang putih sebenarnya dilengkapi dengan antibiotik dan mempunyai beberapa manfaat penyembuhan lain yang akan membantu setiap orang meringankan rasa sakit. Berikut preskripsi untuk ubat homemade berasaskan bawang putih untuk sakit gigi:
* Ambil satu ulas bawang putih, hancurkannya dan gunakan beberapa garam hitam dan gaulkan. Anda juga boleh menggunakan serbuk bawang putih untuk gantikan bawang putih.
* Letakkan campuran ini pada gigi yang bermasalah untuk mengurangkan rasa sakit

* Selain itu, anda hanya boleh mengunyah satu atau dua ulas bawang putih dan rasa sakit akan berkurang
* Ulang prosedur ini selama 3-4 hari.
3. Cengkeh

Tunas bunga ini memberikan kesan antioksida yang kuat, juga antibakteria, anti-keradangan, dan anestesi. Cengkeh dapat membantu anda menghilangkan jangkitan dan kesakitan termasuk sakit gigi.
* Kisar dua ulas

* Ambil beberapa titis minyak minyak zaitun dan gaulkan
* Letakkan campuran ini pada gigi yang sakit
* Anda juga boleh mengambil beberapa minyak cengkeh dan oleskan bola kapas di dalamnya. Menggosok bola kapas secara terus pada gusi gigi yang sakit.
* Di samping itu, anda juga boleh campurkan setengah gelas air putih dan 3-4 titik minyak cengkih untuk menghasilkan ubat kumur semulajadi.
4. Bawang

Sayuran ini mempunyai kesan antimikrob dan antiseptik yang kuat dan mereka mampu meringankan rasa sakit. Bawang juga baik untuk penghapusan kuman yang menyebabkan jangkitan. Dalam kes anda mengalami sakit gigi, ikuti tips berikut ini:
* Ambil satu bawang mentah dan kunyah selama beberapa minit. Anda perlu mendapatkan bantuan kesakitan segera.
* Dalam kes anda tidak boleh mengunyah sayuran ini, potong bawang menjadi potongan-potongan kecil dan letakkan beberapa keping pada daerah yang terkena.
Jangan ragu untuk mencuba semua rawatan rumah ini untuk sakit gigi, tetapi jika keadaan anda tidak bertambah baik, anda harus mengunjungi doktor gigi.

Kredit